Ο δημοφιλής πολιτικός και πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Β΄ Πειραιά και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου  , κ. Κανέλλος Λάλος, δίνει καθοριστικής σημασίας στήριξη  στο Λουκά Τζανή, τον υποψήφιο Δήμαρχο και επικεφαλής του συνδυασμού «ΚΑΛΗ  ΜΕΡΑ» ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ, στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης  Νοεμβρίου.
Η στάση του κ. Λάλου δίνει νέα ώθηση  στην υποψηφιότητα  του Λουκά Τζανή και εδραιώνει την Παράσταση Νίκης του Συνδυασμού του,  η οποία  αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μέσα στον Οκτωμβρίο.
Ο κ. Λάλος, στην συνέντευξη που ακολουθεί, εξηγεί τους λόγους της αποχώρησης του, από την διεκδίκηση της στήριξης από το ΠΑΣΟΚ πριν ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες, το διακύβευμα των εκλογών στο Νέο Καλλικράτειο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας και τις προοπτικές για μια δημιουργική τετραετία μέσα από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση, όπου πλήττονται τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, αυξάνεται η ανεργία και μπαίνει σε κίνδυνο η κοινωνική μέριμνα. Ο κ. Λάλος αναλύει τους λόγους που καθιστούν  τον Λουκά Τζανή  ως πλέον κατάλληλο για Δήμαρχο του ενοποιημένου δήμου και προτρέπει τους Κερατσινιώτες και τους Δραπετσωνίτες να τον υπερψηφίσουν.

Η όλη συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως προς τον Καλλικράτη, τον Νέο Αυτοδιοικητικό Νόμο, ποια είναι η στάση σας και τι δυνατότητες παρέχει ο Νόμος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχήν ο Καλλικράτης συνιστά μια μείζονος σημασίας Αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του κράτους με σκοπό την ισχυροποίηση της Αυτοδιοίκησης, τόσο σε δημοτικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Οι  νέες αρμοδιότητες, η συνένωση των δήμων, όπως είναι η περίπτωση του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, παρέχει νέες δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς βέβαια να αγνοούμε ότι ελλοχεύουν και σοβαροί κίνδυνοι γραφειοκρατικοποίησης και απομάκρυνσης από τον Πολίτη, αν δεν λειτουργήσουν με θεσμικό τρόπο  οι διαδικασίες Συμμετοχής, Διαφάνειας και Δημόσιου Απολογισμού. Τελικώς οποιαδήποτε άποψη να έχει κανείς για τον Καλλικράτη  ο Νόμος αυτός είναι γεγονός και είναι νομίζω άτοπο και πολιτικά αδόκιμο να διεξαχθεί μια συζήτηση λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.



ΕΡΩΤΗΣΗ: Για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα αποτελεί θετική εξέλιξη η συνένωση τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συνένωση των δυο Πόλεων – Δήμων, Κερατσινίου και Δραπετσώνας με τα τόσα κοινά  κοινωνικά χαρακτηριστικά και την κοινή Ιστορία στους μεγάλους κοινωνικούς και δημοκρατικούς Αγώνες, θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να αποτελέσει την μεγάλη ευκαιρία για την Ανάπτυξη, την βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των πολιτών και την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση. Συνενωθήκαν οι Δήμοι, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται ότι συσπειρώνονται με ταχείς ρυθμούς, οι κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις πάνω σε μια υγιή βάση, σε πρώτη φάση γύρω από την υποψηφιότητα του Λουκά Τζανή και το πρόγραμμα του Συνδυασμού του, του «ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ» ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή στηρίζετε ένα Ανεξάρτητο υποψήφιο όπως είναι ο κ. Λουκάς Τζανής και όχι τον υποψήφιο που τελικά στηρίζει το κόμμα  που επί δεκαετίες έχετε υπηρετήσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως γνωρίζετε στο ΠΑΣΟΚ ακολουθήθηκε μια διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στήριξη του υποψήφιου του κινήματος. Προσωπικά, εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου να θέσω υποψηφιότητα για τον ενοποιημένο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας , με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.  Δυστυχώς όμως και ενώ υπήρχαν οι πλέον ευνοϊκές προϋποθέσεις συσπείρωσης γύρω από την υποψηφιότητα μου, δεν προχώρησαν οι διαδικασίες με ικανοποιητικό ρυθμό, χάθηκε πολύτιμος πολιτικός χρόνος και κυρίως δεν υπήρχαν τα εχέγγυα της καθολικής στήριξης από τους άλλους συνυποψήφιους. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην περίπτωση του κ. Χρυσού, ο οποίος αν και διεκδικούσε την στήριξη του κόμματος, ωστόσο δεν δεσμευόταν ότι θα στηρίξει άλλον συνυποψήφιο του σε περίπτωση που ο ίδιος δεν επιλεγόταν ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτές τις συνθήκες έκρινα σκόπιμο και αναγκαίο να αποσύρω το ενδιαφέρον μου να ηγηθώ της παράταξης μιας και ήταν πλέον βέβαιη η διάσπαση στην ενότητα, άρα πλέον και η ήττα.  Μάλιστα απέσυρα το ενδιαφέρον μου να ηγηθώ της παράταξης περίπου ένα μήνα πριν ανακοινωθεί η στήριξη του ΠΑΣΟΚ  για τον ενοποιημένο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.Έχω υπηρετήσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα επί δεκαετίες, ήμουν συνεχώς παρών εκεί που είχε ανάγκες και συγχρόνως οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις Δημοκράτισσες και τους Δημοκράτες που με τίμησαν επανειλημμένως με την ψήφο τους και τους εκπροσώπησα τόσο στο Δήμο Κερατσινίου επί πολλές τετραετίες όσο και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όταν με εξέλεγαν ως Βουλευτή της Β΄ Πειραιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετίζονται κατά τη γνώμη σας τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών εκλογών με το Μνημόνιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Μνημόνιο ούτως ή άλλως επηρεάζει ποικιλοτρόπως την Κοινωνία και την Οικονομία . Έχουμε συμπίεση μισθών, αύξηση της ανεργίας και  οικονομική ύφεση. Από την άποψη αυτή δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά και το επίπεδο των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να δω καμία προφανή σχέση ανάμεσα στα αποτελέσματα των εκλογών και την τύχη του μνημονίου. Ειλικρινά δεν μπορώ….  να δω καμία σχέση ανάμεσα στο Μνημόνιο και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προοπτικές δίνει η πιθανή εκλογή του κ. Λουκά Τζανή  στο τιμόνι του νέου Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Πρώτα από είναι πολύ θετικό ότι η υποψηφιότητα του Λουκά Τζανή έχει δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή συσπείρωση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων και  παράλληλα η πολύ πιθανή εκλογή του έχει δημιουργήσει προσδοκίες μέσα στους πολίτες του ενοποιημένου δήμου  στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο φίλος μου, ο Λουκάς, είναι ένας ενεργός πολίτης, ζυμωμένος στους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς  αγώνες . Γνωρίζω καλά την επί σειρά ετών κοινωνική του δράση. Ο Συνδυασμός του έχει φιλόδοξο πρόγραμμα , καλούς υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους και ο ίδιος δρα με συλλογικό τρόπο. Ο Λουκάς Τζανής είναι μαχητής και επίμονος. Όλα αυτά προδιαγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει ο ίδιος με την νέα πλειοψηφία που θα προκύψει στο   δημοτικό συμβούλιο. Πιστεύω ακράδαντα σε μια Δημιουργική τετραετία, κοντά τον πολίτη με μια αποτελεσματική Δημοτική Αρχή.
Συνεπώς στηρίζω ολόκαρδα τον Λουκά Τζανή εν όψει των δημοτικών εκλογών  στις 7 Νοεμβρίου και για ένα ακόμη λόγο, γιατί είναι Κερατσινιώτης. Ίσως θεωρηθώ τοπικιστής άλλα δεν δέχομαι  η 14η  Πόλη σε πληθυσμό στην Πατρίδα μας, να μην έχει εκπρόσωπο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να μην έχει εκπρόσωπο στην Περιφέρεια και τελικά να μην έχουμε ούτε Δήμαρχο Κερατσινιώτη. Είναι κάτι που δεν το δέχομαι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι αλλά  Κερατσινιώτης είναι και ο  Φ. Μελάς. Τι λέτε για αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Προσωπικά για μένα  η τετραετία που μας πέρασε με δήμαρχο τον κ. Μελά, είναι η χειρότερη από την Μεταπολίτευση. Ένας δήμαρχος και μια παράταξη, χωρίς όραμα, χωρίς προτάσεις και χωρίς  κανένα έργο. Δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί δικά μας λάθη  έκαναν τον κ. Μελά  δήμαρχο δυο φορές. Ας αναλογιστούν αυτοί που το 1998 του έστρωσαν το χαλί με τις πρακτικές τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως εκτιμάτε την συμμετοχή του κόσμου στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάντοτε οι δημοτικές εκλογές έχουν βαθύ πολιτικό περιεχόμενο με την έννοια ότι οι επιλογές των ψηφοφόρων  είναι καθοριστικής σημασίας  για τη ζωή χιλιάδων δημοτών, για την πορεία του Δήμου. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές πιστεύω θα είναι μαζική. Αλλά και όσοι σκέπτονται την αποχή, τους καλώ  να ασκήσουν το αναφαίρετο Δημοκρατικό τους δικαίωμα, του εκλέγειν, που ταυτόχρονα είναι και καθήκον για τους συνειδητούς Πολίτες.

 
Top