Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη  πίτα του, την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, με την τιμητική παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και δικαστικής ηγεσίας της χώρας, των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, μελών και φίλων του Συλλόγου, σε ατμόσφαιρα ιδιαιτέρως θερμή από την φιλόξενη υποδοχή του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ.. Η χορωδία του Συλλόγου, υπό τη διεύθυνση του πιανίστα και δικηγόρου Αθηνών κ. Μάριου Καζά, αλλά και η παιδική χορωδία τραγούδησαν τα κάλαντα.
Ο Πρόεδρος, κ. Στέλιος  Μανουσάκης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, έκανε μία περιεκτική και ταυτόχρονα ουσιαστική αναφορά στα δύσκολα τρέχοντα δεδομένα για τη χώρα, υπογραμμίζοντας τα σημεία εκείνα που κρίνει ότι μπορούν ν’ αποτελέσουν ένα νέο ξεκίνημα, που θα κρατήσει τους Δικηγόρους ενεργούς και τη Δικαιοσύνη πιο ευέλικτη και αποτελεσματική.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
«Κάθε νέο χρόνο συνηθίζουμε να κάνουμε αναφορές σε προσδοκίες και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον.
Η κοινή ευχή των ελλήνων όμως για το 2013 συμπυκνώνεται  στο να αποτελέσει ανάχωμα στη  λαίλαπα των εξελίξεων της  προηγούμενης χρονιάς. Μίας χρονιάς  γεμάτης γεγονότα, αντιλήψεις  και συμπεριφορές που ανέδειξαν την ανεπάρκεια της πολιτικής ιδεολογίας της μεταπολίτευσης και την ένδεια της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Της χρονιάς, στην οποία η ελληνική κοινωνία δεν έπαψε να μετράει τις πληγές της από τις ολοένα και μεγαλύτερες θυσίες των δικαιωμάτων της, στο βωμό της ανάγκης για στοιχειώδη επιβίωση, με κανόνες που πολύ απέχουν από την βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις των ελλήνων απαίτηση για εθνική ανεξαρτησία, αλλά καθορίζονται απροκάλυπτα από τους διεθνείς δανειστές της. Τη χρονιά που η ελληνική κοινωνία είδε να εξανεμίζονται τα αποτελέσματα αγώνων δεκαετιών για την κατοχύρωση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, είδε τη λάμψη των μεγαλουπόλεων να φωτίζει τους εκατοντάδες αστέγους της, μοίρασε συσσίτια στα σχολειά της και χαιρέτησε μελαγχολικά τα παιδιά της να φεύγουν μετανάστες για να προσφέρουν σε άλλες πολιτείες, όσα η ίδια είχε επενδύσει σ’ αυτά για το μέλλον της. Μια χρονιά που η Ελλάδα για να θεραπεύσει τις πληγές της φλερτάρισε με ιδεολογήματα αντίθετα στις παγιωμένες αντιλήψεις της για τη Δημοκρατία και ξένα προς την παράδοση και τον πολιτικό της πολιτισμό, δεχόμενη στη συνέχεια σαστισμένη αλλεπάλληλα χαστούκια από τις πολιτικές της επιλογές.
Η κατάσταση  αυτή δεν θα μπορούσε να μην έχει επιπτώσεις και στο δικό μας κλάδο. Οι δικηγόροι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, είδαν στο βωμό συντεχνιακών σκοπιμοτήτων και κοντόφθαλμων επιδιώξεων να θυσιάζεται η αξιοπιστία του τρίτου πυλώνα εξουσίας της ελληνικής πολιτείας, εκείνου απώλεσε την ιστορική ευκαιρία, διαθέτοντας αυξημένο κύρος και αδιαμφισβήτητα ποιοτικό περιεχόμενο, να μπορέσει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για ανάδειξη ενός αξιόπιστου σημείου αναφοράς παρά τις σοβαρές προσπάθειες της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Επίσης οι δικηγόροι διαπίστωσαν, ότι πλέον κατά την απονομή της Δικαιοσύνης το κυρίως ζητούμενο δεν είναι η επίλυση της διαφοράς, αλλά η ασταμάτητα θεσμοθετούμενη εισπρακτική ικανοποίηση του Δημοσίου, που έχει πλέον αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της Δικαιοσύνης, προσδίδοντας της χαρακτήρα «πολυτελούς αγαθού» το οποίο δεν μπορούν να απολαμβάνουν με κριτήρια ισονομίας όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, αλλά μόνον οι οικονομικά ισχυροί.
Αγαπητοί φίλοι και  φίλες, το να διαπιστώνει κανείς τι έγινε στο παρελθόν και να εμπλέκεται στις διαφιλονικίες για την απόδοση ευθυνών είναι ιστορικά αναγκαίο, μας κάνει πιο έμπειρους και σοφούς και πιθανόν να μας διδάσκει για ν’ αποφεύγουμε στο μέλλον τα σφάλματα τα δικά μας ή των άλλων. Όμως η ζωή που περνά δίπλα μας δεν είναι ιστορία, δεν είν΄ «ένα πουκάμισο αδειανό», είν’ ένα παιδί που γεννιέται καθημερινά, είναι η ανάγκη να σηκώσουμε τα μανίκια για μια καινούργια αρχή, έστω κι αν αυτή είναι μία ακόμη αρχή. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και η Δικαιοσύνη σύγχρονες δομές. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά υποστήριξε κάθε καινούργια πρόταση για τη χρήση των νέων τεχνολογιών προς εκσυγχρονισμό και διευκόλυνση του διαδικαστικού σκέλους της δικαστηριακής πρακτικής, απαλλάσσοντας τους συναδέλφους από την κατασπατάληση του χρόνου τους για ζητήματα γραφειοκρατικά. Επίσης ο ΔΣΠ, αγκάλιασε αμέσως το θεσμό της διαμεσολάβησης, συναισθανόμενος την υποχρέωση του να συμβάλει στη δημιουργία σύγχρονων και εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών, που, χωρίς να υποκαθιστούν το θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης, αντιθέτως στοχεύοντας στην ουσιαστικοποίηση και αποσυμφόρηση της, παρέχουν προς τους ιδίους τους ενδιαφερομένους τη δυνατότητα, χωρίς να αντιδικούν, να επιλύουν τις διαφορές τους γρήγορα, ευέλικτα και οικονομικά, με την συνδρομή και την καθοδήγηση του δικηγόρου – διαμεσολαβητή, ο οποίος ακριβώς λόγω της ιδιότητος του αυτής γνωρίζει ποια χαρακτηριστικά πρέπει να περιέχει μία συμφωνία επίλυσης για να είναι βιώσιμη στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Έτσι στα γραφεία  του Δικηγορικού Συλλόγου, από το Σεπτέμβριο του 2012, εδρεύει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την  επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», που συνέστησαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά μαζί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, στους προέδρους των οποίων αξίζουν συγχαρητήρια για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους, προκειμένου να παρασχεθούν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων απαραίτητων για την άσκηση της διαμεσολάβησης και να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης των πολιτών, ώστε να υιοθετήσουν τη διαμεσολάβηση ως ένα εναλλακτικό και παραγωγικό τρόπο επίλυσης διαφορών.
Αγαπητοί φίλοι και  φίλες, η σημερινή εκδήλωση του Δικηγορικού  Συλλόγου Πειραιώς δεν προσφέρεται για απολογισμό των πεπραγμένων μας, καθώς αποτελεί μία καθιερωμένη επετειακή προσέγγιση του Συλλόγου με την πόλη του Πειραιά και τους φορείς της. Έτσι μη θέλοντας να σας κουράσω άλλο, εύχομαι καλή υγεία σε σας και τις οικογένειες σας. Εύχομαι το παράξενο 2013 να οδηγήσει την Ελλάδα και όλους εμάς στο φως. Στο φως της γνώσης και της εμπειρίας. Στο φως του ελληνικού ήλιου που πάντοτε έφτανε για να ζεσταίνει τις καρδιές μας σε δύσκολους καιρούς και μας υποχρέωνε  να στρέφουμε το βλέμμα στις σκιές των παιδιών μας που διαγράφονταν πελώριες δείχνοντας μας το μέλλον.»
Ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης  Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ, ευλόγησε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε σε όλους  ένα ευτυχισμένο και εποικοδομητικό 2013.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, από την πολιτική ηγεσία:
Ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Κωνσταντίνος  Καραγκούνης, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων   Δικαιωμάτων, ο κ. Ιωάννης Τραγάκης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κ. Στέφανος Χρήστου και Αττικής, κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης.
Από το Δικαστικό σώμα: Η κ. Ρένα Ασημακοπούλου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο κ. Ιωάννης- Σπυρίδων Τέντες, Εισαγγελέας  του Αρείου Πάγου, ο κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος του  Ν. Σ. Κ., η κ. Θεοδώρα Γκοΐνη, Αντ/δρος του Αρείου Πάγου, η κ. Ισιδώρα Παπαφράγκου, Αντεπίτροπος Επικρατείας.
Οι Βουλευτές Πειραιά, κ.κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Θεόδωρος Δρίτσας, Μαρία Ρεπούση, Αναστάσιος Νεράντζης, Τζένη Βαμβακά, Παναγιώτης Μελάς, Μαρία Γιαννακάκη.
Την δικαστική ηγεσία εκπροσώπησαν επίσης: Η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Κωνσταντίνος Δάφνης, Αναθεωρητής Γ΄, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, η κ. Θεώνη Λειβαδίτη, Εφέτης Δ. Εφετείου Αθηνών, Αντ/δρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, ο κ. Γιάννης Χαμηλοθώρης, Αρεοπαγίτης – Πρόεδρος της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών. Οι Αρεοπαγίτες κ.κ. Βασίλειος Λαμπρόπουλος, Κωνσταντίνος Φράγκος, Βασίλειος Καπελούζος, Χρυσούλα Παρασκευά, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Ειρήνη Πετρουλάκη, Αγγελική Αλειφεροπούλου. Η κ. Κλεονίκη Θεοδωροπούλου, Πρόεδρος Εφετών, Προϊσταμένη Εφετείου Πειραιά, ο κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας, Πρόεδρος Τρ/λούς Συμβουλίου Δ/νσεως Εφετείου Αθηνών, ο κ. Γεώργιος Κριμπάς, Πρόεδρος Εφετών, Αν. Πρόεδρος Τριμ. Συμβ. Δ/νσεως Εφετείου Αθηνών, οι Πρόεδροι Εφετών κ.κ.: Γρηγόριος Λαπατάς, Ασπασία Μαγιάκου, Δημήτρης Μόκκας και η Πρόεδρος Εφετών Δ. Δικαστηρίων, κ. Ειρήνη Γιανναδάκη.
 Ο κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, Πρόεδρος  Ολομέλειας  Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Δ.Σ.Α., ο κ. Ευάγγελος Τσουρούλης, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), οι επίτιμοι Πρόεδροι Δ.Σ.Π., κ.κ. Βασίλειος Βενέτης, και Κωνσταντίνος Πεταλάς.
Οι Εφέτες Αθηνών κ.κ. Κωνσταντίνος Γκανιάτσος και Ζαμπέτα Στράτα, η κ. Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα, εφέτης Δ. Δικαστηρίων. Οι Εισαγγελείς Εφετών Πειραιά κ.κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος και Χρήστος Κουμπής και Αθηνών η κ. Ρούλα Χουδετσανάκη. Από το Πρωτοδικείο Πειραιά, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσεως Πρωτοδικείου Πειραιά, Απόστολος Ζαβιτσάνος και τα μέλη Αντώνιος Αλαπάντας και Νικόλαος Τσιρώνης. Ο κ. Νικ. Ποιμενίδης, Εισ/λέας Πρωτοδικών, Προϊστάμενος της Εισ/λίας Πρωτοδικών Πειραιά. Ο κ. Γεώργιος Τσαπράζης, Πρωτοδίκης Αθηνών, μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και οι Πρόεδροι Πρωτοδικών κ.κ. Ιωάννης Λαμπρινόπουλος, Κωνσταντίνα Παπαντωνίου και Δημήτριος Κουλαξίζης, καθώς και ο Πρόεδρος του Ναυτοδικείου Πειραιά κ. Κων/νος Κονιδάρης.
         Παρευρέθησαν επίσης: Ο κ. Σταύρος Κασιμάτης, Δήμαρχος Κορυδαλλού, ο Αστυνομικός Δ/ντής Πειραιά, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο κ. Σπυρίδων Λάσκος, Διοικητής Τροχαίας Πειραιώς, ο τ. Βουλευτής Πειραιά κ. Δημήτριος Καρύδης, ο κ. Ιωάννης Ξυπολιάς, Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Πειραιά, οι Δημ. Σύμβουλοι Πειραιά Κορίνα Λαουλάκου και Γιάννης Καρδαράς και η Δημ. Σύμβουλος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρύσα Μύργιαλη. Η κ. Ανδρομάχη Πηλιχού, Δ/ντρια Τομέα Υγείας Δικηγόρων Πειραιά, και η κ. Ελένη Πανούτσου, τ.Διευθύντρια.
          Από τους φορείς της πόλης: Οι κ.κ. Γεώργιος Κασιμάτης, Πρόεδρος ΕΒΕΠ, Σταύρος Χατζάκος, Γεν. Δ/ντής ΟΛΠ, Πρόεδρος Παγκόσμιας Ένωσης Λιμένων Κρουαζιέρας, Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΣΕΕ, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΠ, Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γεώργιος Ζησιμάτος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Ιωάννης Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, Πρόεδρος Πειραϊκού Συνδέσμου, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος Βιβλιοπωλών και Εκδοτών Πειραιά, Γιάννης Ροδίτης, μέλος Δ.Σ. του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας, ο κ. Δημήτριος Αλφιέρης, Δ/ντής Ιδ. Γραφείου Μητροπολίτη Πειραιά. Η κ. Βασιλική Κύρκου, Προϊσταμένη Γραμματείας Εφετείου Πειραιά, ο κ. Φάνης Μπαλαφούτης, Προϊστάμενος Γραμματείας Πρωτοδικείου Πειραιά και η κ. Γιούλη Κουκούλη, Προϊσταμένη Γραμματείας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά. Μας τίμησαν επίσης εκδότες και δημοσιογράφοι των ΜΜΕ του Πειραιά.
 
Top