Ημέρα μνήμης ήταν η χθεσινή για τον Πειραιά. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και πατριωτισμού πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα...
Παναγιώτη Βλαχάκου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε χθες στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου στην πλατεία Τερψιθέας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ. Ο Παναγιώτης Βλαχάκος μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό έχασε την ζωή τους μετά την πτώση του ελικοπτέρου, στο οποίο αποτελούσαν το πλήρωμα.

Ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος στην ομιλία του άφησε αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Έχουν περάσει δεκαεπτά χρόνια από την τραγωδία των Ιμίων και τη θυσία των παλικαριών μας στα Ίμια.
«Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ως Έλλην πολίτης και  ως εκπρόσωπος του υπερήφανου Πειραϊκού λαού στο Κοινοβούλιο, ένιωσα την μεγαλύτερη ταπείνωση και ντροπή που ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να τη διανοηθώ, και ασφαλώς δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
 Να ακούω τον Έλληνα Πρωθυπουργό τότε, να ευχαριστεί τους Αμερικανούς, μέσα στην Ελληνική Βουλή, για το γεγονός ότι πλέον  με τη δική τους βούλα είχαμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και να βαπτίζει  την εθνική ταπείνωση ως εθνική επιτυχία. Δεν ανήκω σε εκείνους που θέλουν τους Αμερικανούς εχθρούς ή απέναντι. Συμμάχους τους θέλω. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο Ελληνικός λαός τους θέλει συμμάχους και λέει: άλλο σύμμαχοι, άλλο δούλοι".


Ο αδελφός του ήρωα, Νίκος Βλαχάκος υπογράμμισε: «Η βαριά κληρονομιά της θυσίας των Αντιναυάρχων Καραθανάση και Βλαχάκου και του Πλοιάρχου Γιαλοψού, θα δυναμώσει τις προσπάθειές μας, να αντισταθούμε σε όλους εκείνους τους σύγχρονους οικονομικούς κατακτητές, που επιδιώκουν να μας κάνουν σήμερα έρμαια των ορέξεων τους.  Αριθμητικά, πάντα λίγοι ήσαν οι Έλληνες και τα κατάφερναν. Πάντοτε λίγοι θα είμαστε, αλλά θα τα καταφέρνουμε... »

Σημειώνεται ότι το χρηματικό ποσό, που το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε για την τελετή  μνήμης, θα διατεθεί μετά από παράκληση της οικογένειας του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου, στον Όμιλο Εθελοντών κατά του καρκίνου «Αγκαλιάζω».

 
Top