http://img.protothema.gr/54E2E7A9329271A5E9811E31DF680ABF.jpg
Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου (απεργιακές συγκεντρώσεις στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου) χαρακτηρίζοντας το προσχέδιο προυπολογισμού «σχέδιο δυστυχίας, που προβλέπει μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανεργία και περικοπές κοινωνικών δαπανών».

Για το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, τόνισε ότι «αν αποκατασταθει ο 13ος και 14ος μισθός, η ΑΔΕΔΥ δεν θα μπει σε καμία διαδικασία διαλόγου για το νέο μισθολόγιο, που θα μονιμοποιήσει τις απώλειες».

Η ΑΔΕΔΥ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε στοιχεία για το κονδύλι των μισθών, χρησιμοποιώντας «κατασκευαστική αρισθμητική», για να στρέψει την κοινωνία κατά των δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι εμφανίζει επιλεκτικά και σκόπιμα από τη μία υψηλές αμοιβές σε ορισμένα υπουργεία (που ήταν γνωστά τα υψηλά επιδόματα), ενώ από την άλλη ενοχοποιεί για το 80% του συνολικού μισθολογικού κόστους (στο οποίο εκτός των μισθών ή των επιδομάτων συμμετέχουν πάσης φύσεως αποζημιώσεις ή πάσης φύσεως αμοιβές Συμβούλων, παροχής έργου κλπ) τέσσερα υπουργεία: Παιδείας, Υγείας, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη.

Ουδόλως τυχαία, αφού για τις «μεταρρυθμίσεις» στην παιδεία και την υγεία, η ψαλίδα έχει ήδη ανοίξει. Συνεπώς, η κατασκευή και παρουσίαση των στοιχείων πρέπει να εξυπηρετεί μια διπλή διάσταση πολλαπλής διαίρεσης: ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κοινωνικών ομάδων.

Επίσης, εμφανίζει την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους μισθούς σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την απόκρυψη του γεγονότος ότι η ονομαστική απόκλιση στις μέσες αποδοχές από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι στο 48% (με υψηλό πληθωρισμό στη χώρα μας), της αντίφασης αυτών των στοιχείων με τους άλλους πίνακες που δημοσιοποίησε και βέβαια με τη σημείωση στα ψιλά γράμματα: λόγω διαφορών με άλλες πηγές σχετικά με τον ορισμό του δημόσιου τομέα, τα νούμερα για τη Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιούνται με επιφύλαξη. «Ομολογούμε ότι αναγνωρίζουμε το τακτ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασπύρος.

Οι συνδικαλιστές στο δημόσιο τομέα δεν θα μπουν σε διάλογο για το νέο μισθολόγιο, αν δεν υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών που έφερε η κυβερνητική πολιτική κατά το 2010, αν δεν υπάρξει σεβασμός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αν δεν παρουσιαστεί συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης, τόνισε επίσης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις σχετικά με την αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας του αιτήματος των συνδικάτων να ακυρωθεί το Μνημόνιο.

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν επίσης τον κίνδυνο για πλημμελή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών εξαιτίας των μαζικών συνταξιοδοτήσεων (εκτιμούν ότι θα υπερβούν τις 35.000 ως το τέλος του χρόνου), τις ανακατανομές αρμοδιοτήτων και τις μετατάξεις.
 
Top