Πού μεταφέρεται η Λεωφόρος Ποσειδώνος; Τι αλλάζει στην παραλιακή;...

Αφού ξεπεράστηκε ο κίνδυνος- που είχε προκύψει ακριβώς πριν από ένα χρόνο να δημιουργηθούν στο γήπεδο του Beach Volley στην Καλλιθέα αίθουσες δικαστηρίων και χώροι κράτησης, αρχίζει η πρώτη φάση των έργων που θα αλλάξουν την όψη της παραλιακής.

Σύμφωνα με το capital.gr, προχθές, η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε τη σύμβαση, αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, με την Άκτωρ για την υλοποίηση της πρώτης φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Τα έργα, που ανέλαβε η κατασκευαστική- έχοντας προσφέρει έκπτωση 53,54%-θα ολοκληρωθούν σε λιγότερο από 2 χρόνια (21 μήνες) και θα επιτρέψουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της παραλιακής. Σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης, την υλοποίηση νέων ξενοδοχείων επί της Λεωφόρου Συγγρού, την κατασκευή νέων κτηρίων γραφείων εφοπλιστικών ομίλων και την λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το παράκτιο μέτωπο της Αθήνας αλλάζει αργά, αλλά σταθερά, όψη.

Ο φαληρικός όρμος

Η πρώτη φάση των έργων για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνει:

– Την μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, κατά περίπου 90 μέτρα, προς τη θάλασσα, όπου σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί». Ουσιαστικά, θα καταργηθεί ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει την λεωφόρο Συγγρού με την Εθνική οδό και θα δημιουργηθεί νέος δρόμος. Η τμηματική μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος είναι το πιο απαιτητικό έργο, ενώ προβλέπεται ότι στη θέση του υπερυψωμένου δρόμου θα δημιουργηθεί ξηρό κανάλι που θα βρίσκεται παράλληλα με το νέο δρόμο και θα υποδέχεται τα ύδατα.

– Τη δημιουργία συστήματος καθαρισμού του Κηφισού και βιολογικού καθαρισμού των ομβρίων υδάτων ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού για το πάρκο που θα δημιουργηθεί. Στο σύστημα αυτό θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση ροής και θα μπορούν να «τραβούν» νερό από τη θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από στάσιμα νερά.

Η Περιφέρεια Αττικής εκτιμά ότι το έργο θα απαλλάξει από τον κίνδυνο των πλημμυρικών φαινομένων 160 χιλιάδες κατοίκους, θα εντάξει την περιοχή στον τουριστικό χάρτη, επιτρέποντας την πρόσβαση στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαμβάνει έκταση 800 περίπου στρεµµάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαµβάνει την παραλιακή ζώνη κατάντη των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο (∆ΑΚ) του δήµου Παλαιού Φαλήρου. Η περιοχή εφάπτεται στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόµου στο τέρµα της Λεωφόρου Συγγρού όπου και υλοποιείται το έργο της Λυρικής Σκηνής και της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης ως Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ενώ προς τα δυτικά εφάπτεται στην περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Νέες αναπτύξεις

Παράλληλα, οι εργασίες αναβάθμισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν τον πιο πολυτελή τουριστικό προορισμό στην Αττική. Η συνολική ανάπλαση, που θα υλοποιήσει η Ακτωρ, αφορά την έκταση 302 στρεμμάτων επί της οποίας έχουν αναπτυχθεί τα ξενοδοχεία Ναυσικά, Αρίων και Αφροδίτη (που βρίσκεται εκτός λειτουργίας), bungalows, η παραλία Αστήρ και η Μαρίνα Βουλιαγμένης.

Στόχος είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2018, ώστε τα ανακαινισμένα ξενοδοχεία να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση λόγω της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων.

Σε δεύτερη φάση θα λάβουν χώρα οι εργασίες ανακατασκευής της μαρίνας διεθνών προδιαγραφών, όπως και των 13 υπερπολυτελών παραθαλάσσιων κατοικιών, οι οποίες θα αναπτυχθούν στη θέση του ξενοδοχείου Αφροδίτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το τμήμα της Λεωφόρου Συγγρού έως το ύψος του Παντείου Πανεπιστημίου μετατρέπεται σταδιακά σε ξενοδοχειακή «ζώνη”, φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, τα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία Divani Palace Acropolis, Hera, Intercontinental, Royal Olympic, το Athens Ledra που έχει κλείσει αλλά η αξιοποίησή του συναντά επενδυτικό ενδιαφέρον και το καινούργιο Athens Avenue στην περιοχή Άγ. Σώστη.

Η γειτνίαση της Συγγρού με τη θάλασσα δημιουργεί προοπτικές για την αγορά ξενοδοχείων και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμφωνία της Marriott International με τα ξενοδοχεία Χανδρή για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Metropolitan που θα λειτουργήσει με το εμπορικό σήμα Marriott. Πλησίον του ΚΠΙΣΝ, θα φιλοξενηθούν τα νέα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας Anangel Maritime Group, σε μία επένδυση της τάξης των 47 εκατ. ευρώ.

Το Ελληνικό

Όσον αφορά την ανάπλαση του Ελληνικού, νεότερα δεν αναμένονται πριν από το Φθινόπωρο. Και αυτό δεδομένου ότι η απόφαση του δασάρχη για χαρακτηρισμό τμήματος 37 στρεμμάτων της έκτασης 6,2 χιλ. στρεμμάτων, θα πρέπει να αναρτηθεί, για 30 ημέρες, στα δημαρχεία των περιοχών πέριξ της έκτασης του Ελληνικού, ενώ συνολικά απαιτούνται, κατ’ ελάχιστον, τέσσερις μήνες ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων κατά της απόφασης.

Όλα αυτά όταν το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου (Νοέμβριος 2016) προέβλεπε ότι το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το φετινό Ιούνιο. Επίσης, το κείμενο του τετάρτου μνημονίου, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, προσδιορίζει για τον Δεκέμβριο του 2017 το οικονομικό κλείσιμο, το οποίο θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, βάσει της συμφωνίας του 2015.
http://www.pireasnews.gr/
 
Top