Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τελέστηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό του πολιούχου της πόλης της Δραπετσώνας, Αγίου Παντελεήμονα, με πρωτοβουλία του εφημέριου π. Γεωργίου, με τις ευλογίες του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, και με την υποστήριξη της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Τον σεβασμιώτατο εκπροσώπησε ο αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος, ο οποίος στο κυριακάτικο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη θυσία των Ελλήνων του Πόντου και στο έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρους τους. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο π. Γεώργιος ευχαρίστησε τον σεβασμιώτατο και τον εκπρόσωπό του αλλά και την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Χαρακτήρισε τη Γενοκτονία ως «στίγμα για την ανθρώπινη ιστορία» και δεσμεύτηκε να καθιερώσει ειδική εκδήλωση στην ενορία του ώστε «από σήμερα και κάθε έτος να τιμάται η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας». Έκλεισε το χαιρετισμό του λέγοντας «άλλο πράγμα η αγάπη, η συγχώρεση και άλλο η ιστορική μνήμη, την οποία οφείλουμε να διαφυλάττουμε σε κάθε γωνιά της μητρόπολής μας».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Αναστασία Ποιμενίδη, στο λόγο της, τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία της ενημέρωσης και της επαγρύπνησης των συνανθρώπων μας ώστε «να αποτρέψουμε νέα εγκλήματα ενάντια σε κάθε ομάδα ανθρώπων οπουδήποτε στον κόσμο, όχι για κάτι που έκαναν αλλά για αυτό που είναι. Και οι πρόγονοί μας ήταν Έλληνες και χριστιανοί –κι αυτό πλήρωσαν με τη ζωή τους». 


Τα μέλη της Ένωσης με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου παραστέκονταν στην εικόνα (ακριβές αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά, δωρεά του Δ. Μελισσανίδη στον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ), που από πέρσι ενθρονίστηκε στον ΙΝ Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας.

http://www.pireasnews.gr/
 
Top