(φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Βαθιά συγκίνηση. Ίσως είναι οι μοναδικές λέξεις που μπορούν να περιγράψουν όλα όσα έζησαν σήμερα το πρωί οι Πόντιοι όταν μπήκε στο λιμάνι του Πειραιά το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, έργου του ευαγγελιστή Λουκά.

Την Παναγιά των Ποντίων υποδέχθηκαν ζιπκοφόροι με λάβαρα και ποντιακές φορεσιές, αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, η Φιλαρμονική Ορχήστρα, εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος πιστών που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Την εικόνα συνόδευαν ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος.



Η στιγμή της άφιξης (φωτ.: Χρ. Χαφουσίδου)

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Καρασαββίδης έπαιζε λύρα συνοδευόμενος από άλλους λυράρηδες ενώ ο ήχος των νταουλιών έδινε τον τόνο για τη σέρρα που χόρεψαν στη συνέχεια μέλη των ποντιακών σωματείων τα οποία έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.


Λίγο αργότερα, με λιτανευτική πομπή η εικόνα μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην καρδιά του Πειραιά, όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 21 Μαΐου για λαϊκό προσκύνημα.

Η εικόνα τοποθετήθηκε σε πλαίσιο με φόντο τις τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στο όρος Μελά.

Μαζί με την εικόνα μεταφέρθηκαν και τα λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.
pontos-news.gr.
 
Top