Συνέντευξη τύπου για το 16ο East Med Yacht Show, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2017 στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θεάτρο Πειραιά. 

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών κ. Γιώργος Κολλίντζας. 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Γιώργος Βερνίκος καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FED ΗΑΤΤΑ) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης. 

Στη συνέντευξη τύπου παρέστη επίσης ο γενικός γραμματέας λιμένων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες:

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο τουρισμός, η θάλασσα και η ναυτιλία αποτελούν για εμάς βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του Πειραιά. 

“Το East Med Yacht Show που είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς για τον θαλάσσιο τουρισμό, εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνουμε ως δημοτική αρχή για την ανάδειξη του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια με την προώθηση της τουριστικής καμπάνιας Destination Piraeus. Είναι ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά, ο οποίος με επιμονή και σκληρή δουλειά θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να αποδώσει καρπούς για την πόλη μας.
Το σαλόνι σκαφών αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στον Πειραιά, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για αξιοθέατα, μουσεία, περιπάτους και μέρη όπου μπορούν να διασκεδάσουν ή να ψωνίσουν στον Πειραιά, στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που θα διαθέτει ο Δήμος στην έκθεση.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του 16ου East Med Yacht Show για την εποικοδομητική συνεργασία και την προσπάθεια που καταβάλλουν έτσι ώστε και η φετινή διοργάνωση να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία”

Ο Αντώνης Στελλιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού δήλωσε “Πέρυσι αναλάβαμε ένα ρίσκο και μεταφέραμε μια ήδη αναγνωρισμένη διεθνώς έκθεση, σε άλλο τόπο. Η απόφαση μας αυτή αποδείχτηκε σωστή και ο Πειραιάς αποτελεί πλέον το μόνιμο μέρος φιλοξενίας του EAST MED YACHT SHOW.  

Οι συμμετοχές του 2016 έφτασαν στα 54 σκάφη, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran & Bareboats, 30 περίπτερα εταιρειών ναύλωσης σκαφών, καθώς και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, 250 Yacht brokers, τουριστικοί πράκτορες και εμπορικοί επισκέπτες από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ  εκτιμάται ότι περισσότερα απο 2.500 άτομα επισκέφτηκαν τον χώρο της έκθεσης. Ξεκινήσαμε σε έναν καινούριο χώρο και σίγουρα έγιναν λάθη. Προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και ήδη οι δηλώσεις συμμετοχής τόσο σε επίπεδο σκαφών και εκθετών, όσο και σε επίπεδο επισκεπτών είναι μεγαλύτερος από πέρυσι.

Ευελπιστούμε ότι η φετινή διοργάνωση θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία, αυτό τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε από τις προσκλήσεις που έχουμε στείλει και την επικοινωνία με τα ξένα γραφεία που θα έρθουν στην Ελλάδα και θα έχουν την ευκαιρία να δουν ότι ο Πειραιάς είναι ένα φιλόξενο λιμάνι, μια φιλόξενη πόλη που υποδέχεται τους καλεσμένους της όπως κάνει κάθε Έλληνας και προσφέρει τη φιλοξενία του όπως μόνο η Ελλάδα ξέρει και μπορεί.

Εκτός από τον Δήμαρχο Κύριο Μώραλη και το επιτελείο για την πάντα πολύτιμη συνεργασία τους, θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω και τον Σταύρο Κυριακούλη για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της μαρίνας για την διεξαγωγή της έκθεσης, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για την ευγενική υποστήριξή του, που είναι δίπλα μας αρωγός και στηρίζει την έκθεση και τα 16 χρόνια, καθώς και όλους τους χορηγούς που στηρίζουν τη φετινή διοργάνωση, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.”

Ο κ. Γιώργος Κολλίντζας, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτή η διοργάνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση πολυτελών επαγγελματικών επανδρωμένων θαλαμηγών στον χώρο της Ανατολικής Μεσόγειου που διεξάγεται αποκλειστικά για την προώθηση του ελληνικού θαλασσίου τουρισμού.

Συμπλήρωσε πως η έκθεση  απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου και προσελκύει Charter brokers και τουριστικούς πράκτορες από όλον τον κόσμο.

“Η  χώρα μας  αποτελεί τον ιδανικό τόπο προορισμού για θαλάσσιο τουρισμό για όλους τους ανθρώπου. Τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής τα χιλιάδες  νησιά τα καταγάλανα νερά και ελληνική φύση μπορούν να ικανοποιήσουν  και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη  του yachting. Το μέλλον του ελληνικού θαλασσιού τουρισμού  αναμένεται τα επόμενα χρονιά να είναι λαμπρό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις . Η πολιτεία θα πρέπει να ρίξει το ανάλογο βάρος στην προώθηση και την ανάδειξη του θαλασσίου τουρισμού.”

Κλείνοντας, τόνισε ότι το Ναυτικό Σαλόνι που πραγματοποιείται φέτος στον Πειραιά για 16η συνεχή χρονιά έχει τον σκοπό να είναι το όργανο που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού θαλασσίου τουρισμού.

Ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε “Ειλικρινά, κάθε φορά που βρίσκεται κανείς σε μια τέτοια συνάντηση, αναλογίζεται γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποίησε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλα αυτά τα χρόνια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει όπως για παράδειγμα το φυσικό και εξαιρετικό περιβάλλον της ελληνικής θάλασσας, των ελληνικών  ακτογραμμών. Μια Ελλάδα που είναι 11η στον κόσμο σε μήκος ακτογραμμών, ενώ είναι 97η χώρα στον κόσμο σε έκταση. Μια χώρα που είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό κατοικούμενων νησιών”

Τόνισε πως, αυτή τη φορά γίνεται μια συλλογική προσπάθεια, γιατί όλοι οι θεσμοί διαθέτουν ακριβώς αυτήν τη διάθεση, να συνηγορήσουν και να συμβάλλουν ο καθένας από την πλευρά του. “Σήμερα είμαστε εδώ, με την παρουσία του Δημάρχου  της πόλης του Πειραιά και με την ουσιαστική του συμβολή σε τέτοιου είδους αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με τους ίδιους τους επιχειρηματίες οι οποίοι πασχίζουν, με τους χορηγούς και με την πολιτεία. Εγώ, όπως ξέρετε, είμαι νέος στο χώρο της Ναυτιλίας. Αλλά όταν έχεις την αυτογνωσία ότι δεν γνωρίζεις και πρέπει να μάθεις και να μην είσαι «ξερόλας», κάθεσαι κάτω, συνεργάζεσαι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους ακούς με προσοχή, μπολιάζεις τον προβληματισμό σου και μέσα από μια τέτοια γόνιμης ανησυχίας προσπάθεια, φθάνεις σε ένα σημείο να μπορείς να εξελίσσεις πολιτικές  που μπορεί πραγματικά να φανούν χρήσιμες και ευεργετικές”

Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά και την προσπάθεια που έγινε και με το Υπουργείο Τουρισμού και την υπουργό Έλενα Κουντουρά ανέφερε ότι η χώρα πραγματικά θα ζήσει εποχές παρουσίας τουριστών που δεν τις έχει ζήσει. Κι εδώ, ανέφερε, το Ναυτικό Σαλόνι έχει κι αυτό να παίξει ένα πολύ σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο: Να προβάλλει δυνατότητες σκαφών, την αισθητική τους, να προβάλλει αυτό το πνεύμα το τουριστικό και να αξιοποιήσει την ασφάλεια που παρέχει η χώρα σε κάθε άνθρωπο πολίτη που θέλει να την επισκεφθεί. 

“Δουλέψαμε μαζί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε αυτήν την στιγμή έτοιμο ένα νομοσχέδιο 140 άρθρων που αφορά συνολικά τα ζητήματα της ναυτιλίας. Είναι κόπος και μόχθος όχι μόνο των ανθρώπων του Υπουργείου, αλλά όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω και για λογαριασμό του Γενικού και για λογαριασμό του Υπουργείου και για την πρόσκληση να είμαστε σήμερα εδώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, αλλά και να συγχαρώ όλους όσους κοπίασαν για αυτήν την προσπάθεια”

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Γιώργος Βερνίκος σε σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για τον οποίο δήλωσε ότι είναι ο κατεξοχήν άνθρωπος που ακούει και συνθέτει τις απόψεις, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι στον τομέα του τουρισμού, τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας αγώνας να μην πάμε πίσω, παρά μόνο προς τα εμπρός. Για τις δραστηριότητες του θαλασσίου τουρισμού, το 2016 ήταν μια άσχημη χρονιά, λόγω του μεταναστευτικού αλλά το 2017 θα είναι μια καλή χρόνια και θα μπορέσει να καλύψει την υποχώρηση του 2016.

Επιπλέον ανέφερε πως οι ιστορικές συγκυρίες διαμορφώνονται ώστε στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό μέσω συνεργειών και εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου , των έργων υποδομής και των ποιοτικών υπηρεσιών να αξιοποιηθεί μια ευνοϊκή περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας. Τέλος, ευχαρίστησε τον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, τον Δήμαρχο του Πειραιά και τόνισε χαρακτηριστικά πως όσον αφορά στην διοργάνωση του Ναυτικού Σαλονιού χρειάζεται υπομονή κι επιμονή. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FED ΗΑΤΤΑ) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης ανέφερε πως οι ξένοι που επισκέπτονται το Μικρολίμανο και τη Μαρίνα Ζέας βλέπουν το πιο ωραίο κομμάτι της Αττικής και αυτό ουσιαστικά αναδεικνύει το τουριστικό μεγαλείο του Δήμου Πειραιά. “Είναι γεγονός ότι εμείς που δουλεύουμε με την ακτοπλοΐα, θέλουμε περισσότερο από όλους η πόλη να μεγαλώνει και  να επεκτείνει την τουριστική περίοδο και για τον χειμώνα, βάζουμε ένα στοίχημα να πετύχουμε αυτό που είναι εύκολο εφόσον υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων και της πολιτείας να αναδειχθούν οι ανάγκες και να επιλύθούν τα προβλήματα του θαλάσσιου τουρισμού”
- See more at: http://traveldailynews.gr/news/article/64756#sthash.TZCZaNgK.dpuf
 
Top