ΟΛΠ
Στις αρχές Οκτωβρίου ο κάπτεν Ξου Λιρόνγκ, πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited κατά τα εγκαίνια νέου προβλήτα κρουαζιέρας δίπλα στο κτίριο της «παγόδας» στο λιμάνι του Πειραιά είχε πει ότι «ο τουρισμός με κρουαζιερόπλοια έχει γίνει νέα μόδα στην Κίνα. 

Ίδια μόδα έχει γίνει και ο τουρισμός στην Ελλάδα μετά από τις καλύψεις των ειδήσεων για τη στρατηγική συνεργασία της Cosco Shipping με τον ΟΛΠ. Οι Κινέζοι γνωρίζουν τώρα όλο και περισσότερο την Ελλάδα και η Ελλάδα έχει γίνει ο πόλος έλξης χιλιάδων κινέζων τουριστών… 

Η διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας του λιμανιού τώρα είναι περίπου 1 εκατ. τον χρόνο, ενώ ο βραχυπρόθεσμος σκοπός μας είναι να την αυξήσουμε μέχρι 1.5 εκατ. και μακροπρόθεσμος 3 εκατ.».

Λίγους μήνες μετά και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 200 κινέζοι τουρίστες από την Σανγκάη έρχονται στην Ελλάδα και στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να επιβιβαστούν σε κρουαζιερόπλοιο της Celestyal Cruises για να γνωρίσουν τα ελληνικά νησιά και πιο συγκεκριμένα με προορισμό Μύκονο, Κουσάντασι, Σάμο, Πάτμο, Ηράκλειο Κρήτης, Σαντορίνη και επιστροφή Πειραιά. Περίπου 2000 Κινέζοι τουρίστες αναμένεται να επιβιβαστούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στο ίδιο κρουαζιερόπλοιο το «Celestyal Olympia» προκειμένου να κάνουν το ίδιο ταξίδι.

Το τελευταίο διάστημα στελέχη της νέας διοίκησης του ΟΛΠ έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του home porting για την κρουαζιέρα από το λιμάνι του Πειραιά.

Παράγοντες της αγοράς τουρισμού, έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι το κλειδί για την αύξηση των εσόδων, είναι η ανάπτυξη του home porting στην κρουαζιέρα, καθώς στα έσοδα από τους επιβάτες περιλαμβάνονται η διαμονή σε ξενοδοχεία οι εκδρομές  και οι αγορές στα λιμάνια που επισκέπτονται με τα κρουαζιερόπλοια.

Tην Παρασκευή 21 Απριλίου, η διοίκηση του ΟΛΠ και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος κάπτεν Φου Τσενγκιου, παρουσία φορέων του Πειραιά, θα επιδώσει τιμητική πλακέτα  στην εταιρεία Celestyal Cruises, για την συνεισφορά της, στην ανάπτυξη του home porting, από το λιμάνι του Πειραιά. Το βραβείο εκ μέρους της εταιρείας αναμένεται να παραλάβει ο αντιπρόεδρος πωλήσεων της Celestyal Cruises, Πυθαγόρας Νάγος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Celestyal Cruises, που απασχολεί περίπου 250 ναυτικούς στα πλοία της και 200 εργαζόμενους στα γραφεία της, το 2016 μεταφέρθηκαν συνολικά 117.000 επιβάτες με τα πέντε κρουαζιερόπλοιά της. Το 25% των επιβατών ήταν από την Τουρκία, το 17,7% από την Ελλάδα, το 19% από την Ευρώπη το 18,3% από τις ΗΠΑ και τον Καναδά το 10% από τη Λατινική Αμερική και το 6% από την Ασία. Το 2016 με τη celestyal ταξίδεψαν 20.000 Έλληνες έναντι 12.000 πέρυσι.

O Πρόεδρος της Clia Eυρώπης (Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας-Cruise Lines International Association) κ. Κυριάκος Αναστασιάδης μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανάπτυξη του home porting είχε πει ότι για να μπορέσουν να έρθουν οι μεγάλες εταιρείες στη χώρα μας να δραστηριοποιηθούν, θα πρέπει να  δημιουργηθούν βασικές υποδομές σε έξι μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας εκτός της Αττικής.

Αν δεν υπάρχει ένα δίκτυο τουλάχιστον έξι σύγχρονων λιμανιών δεν είναι δυνατό, αφενός να προσεγγίσουν κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς, αφετέρου οι εταιρείες να διαμορφώσουν και να προωθήσουν στους δυνητικούς επιβάτες τους, ένα ελκυστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα κρουαζιέρας, είχε αναφέρει.

Παράγοντες της αγοράς κρουαζιέρας έχουν επισημάνει ότι η ανάπτυξη των κινεζοελληνικών σχέσεων αλλά και η  επιτυχής διαχείριση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά έχει καταστήσει τη χώρα μας αναπτυσσόμενο προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες.

Η Σαντορίνη είναι ο πιο αγαπημένος προορισμός για τους Κινέζους νιόπαντρους, ενώ η Κρήτη έγινε πασίγνωστη μετά τον απεγκλωβισμό Κινέζων από τη Λιβύη το 2011.

 
Top