peiraias_pireasnews.gr

Δικηγόρος του Πειραιά, αλλά και δύο αδέλφια γόνοι επιχειρηματικής οικογένειας της Αθήνας εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η οργάνωση που εξάρθρωσαν η Δίωξη Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου και το Λιμενικό είναι μία από τις ισχυρότερες στη διακίνηση κάνναβης, στο τρίγωνο Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία.

Κατάθεση έχουν δώσει και δύο αδέλφια γνωστού επιχειρηματία που έχει απασχολήσει τη σόου μπιζ. Στο πάρκινγκ σκαφών τους, στην Αθήνα, φυλάσσονταν δύο από τα σκάφη του κυκλώματος. Όπως προκύπτει όμως, δεν γνώριζαν τη δράση των εμπλεκομένων.

Το Λιμενικό κατάσχεσε από το εν λόγω πάρκινγκ και το δεύτερο σκάφος της οργάνωσης, την περασμένη Παρασκευή, με το οποίο μεταφέρονταν τα ναρκωτικά. Αυτό αρχικά φυλασσόταν στο πάρκινγκ, στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο στο Σούνιο και μετά χρησιμοποιήθηκε.

Σχέση με τα χάπια των τζιχαντιστών

Οι δικαστικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα, ενώ πιθανόν σε αυτές να εμπλακεί και το ΣΔΟΕ, για να εντοπιστούν οι «διαδρομές» του «μαύρου» χρήματος. Επιπλέον, μεταξύ άλλων θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να συνδέεται αυτό το κύκλωμα με εκείνο που διακινούσε τα Captagon, τα λεγόμενα χάπια των τζιχαντιστών, που εξαρθρώθηκε τον Μάρτιο.

Και σε εκείνη την υπόθεση αρχηγός ήταν ένας Αλβανός, γνωστός με το ψευδώνυμο «Αντρέας», ο οποίος κατάφερε στις 2 Μαρτίου 2017 να διαφύγει της σύλληψης πηδώντας στον ακάλυπτο χώρο του σπιτιού του στο Γαλάτσι. Το συγκεκριμένο άτομο, όπως και οι δύο ομοεθνείς του «εγκέφαλοι» του νέου κυκλώματος είναι για χρόνια στο μικροσκόπιο των αρχών για ναρκωτικά, αλλά πάντα κατάφερναν να «ξεγλιστρούν», όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Στην περίπτωση της μεταφοράς του 1,5 τόνου κάνναβης στην Ιταλία στις 7 Απριλίου 2017 οι δύο «αρχηγοί» δεν βρίσκονταν στο σκάφος και συνελήφθησαν από άνδρες Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου έξω από δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά που ανήκει στον κατηγορούμενο δικηγόρο.  

Η δράση

Οι δύο Αλβανοί διακινούσαν τα ναρκωτικά μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, για να τα πουλήσουν στην Ευρώπη. Στις 7 Απριλίου μέλη της οργάνωσης ξεφόρτωσαν το φορτίο στις ιταλικές ακτές και συνελήφθησαν ύστερα από κινηματογραφική καταδίωξη νότια του Ταινάρου. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, η αξία του φορτίου τους αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

Ακολουθώντας τη διαδρομή των χρημάτων, οι αξιωματικοί του Λιμενικού διαπίστωσαν ότι το κύκλωμα είχε αγοράσει πάρκινγκ στην Καλλιθέα, πιθανόν για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Ακόμη, ερευνάται το κατά πόσο μπορεί μέρος των εσόδων να κατέληγε σε μεγαλύτερα «κεφάλια» στην Αλβανία.

Πώς έφτασαν στα ίχνη τους

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, το Λιμεναρχείο Πάτρας εντόπισε πρόβλημα στα χαρτιά του σκάφους με το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά στην Ιταλία. 

Τότε είχε ελληνική σημαία και φαινόταν ότι ανήκει σε επιχειρηματία. Οταν το σκάφος μετά τον έλεγχο παραδόθηκε ξανά στον ιδιοκτήτη, ο δικηγόρος του Πειραιά που εμπλέκεται στην υπόθεση ανέλαβε τη μεταβίβαση του σε offshore εταιρεία αλλάζοντας τη σημαία από ελληνική σε κυπριακή. Από εκείνη τη στιγμή το σκάφος δεν έφυγε από τα «μάτια» των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι συλλήψεις

Συνολικά έχουν συλληφθεί τέσσερις Έλληνες και πέντε Αλβανοί. Ανάμεσα στους Έλληνες είναι δύο αδέλφια, γόνοι επιχειρηματικής οικογένειας, που μέχρι σήμερα διατηρούσαν χαμηλό προφίλ και δεν είχαν ποινικό παρελθόν. Επίσης, συνελήφθη γνωστός δικηγόρος του Πειραιά, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ήταν εξαιρετικά ψύχραιμος ακόμα και μετά τη σύλληψή του. Ο τέταρτος Έλληνας είναι χειριστής γερανού που ασχολείται με μεταφορές σκαφών.

Από τους πέντε Αλβανούς, οι τρεις επέβαιναν στο σκάφος στις 7 Απριλίου και οι άλλοι δύο που φέρονται ως «εγκέφαλοι» συνελήφθησαν στον Πειραιά. Από τους εννιά συλληφθέντες προφυλακίστηκαν οι οχτώ. Ο μόνος που δεν πήρε το δρόμο για τη φυλακή ήταν ο Ελληνας χειριστής γερανού.
 
Top