Πειραιάς: Με όγκο και παλμό η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία (ΦΩΤΟ)
Με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων τον Αύγουστο του 1923 στο Πασαλιμάνι και την απαγγελία του χρονικού των γεγονότων, ολοκληρώθηκε  η με όγκο και παλμό πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία των συνδικάτων του Πειραιά που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. 

Οι χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν στο Πασαλιμάνι με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από την πλατεία Καραϊσκάκη όπου το κεντρικό σύνθημα ήταν «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Τα συνθήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα, ενώ τα πανό των συνδικάτων έδωσε το στίγμα του ταξικού περιεχομένου της πρωτομαγιάτικης απεργιακής κινητοποίησης.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, εργαζόμενοι από κλάδους δουλειάς, εργοστάσια, υπηρεσίες, ΟΤΑ, ναυτεργάτες, φοιτητές, σπουδαστές, Γυναικείοι Σύλλογοι, Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα, ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχοι και άνεργοι με τα μπλοκ, τα πανό και τα συνθήματά τους συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης, φωνάζοντας συνθήματα, ξεκινώντας συντεταγμένα από τα σημεία των καθορισμένων προσυγκεντρώσεων, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στο σταθμό του ΗΣΑΠ, στην Αγία Τριάδα και στην πλατεία Κοραή.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαβάστηκε η διακήρυξη συνδικάτων και συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια αφιερωμένα στην Εργατική Πρωτομαγιά, καθώς και απαγγελία ποιημάτων και του χρονικού των γεγονότων.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
 
Top