Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά και μνήμες
Ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα στους Δήμους του Πειραιά με τίτλο: «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά - Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης»

ξεκινούν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία του πολεοδομικού και ιστορικού άτλαντα του προσφυγικού Πειραιά.

Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΙΕ και του ΕΜΠ με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής που έχει στόχο να μελετήσει το σύνολο των προσφυγικών συνοικισμών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετά το 1922.

Μέσα από το πρόγραμμα θα διασωθεί και θα αναδειχθεί η προσφυγική ιστορία και η πολεοδομία των γειτονιών του Πειραιά, που μέχρι σήμερα δεν έχουν μελετηθεί.

Στόχος του προγράμματος είναι:
• Να εμπλακούν οι ίδιοι οι κάτοικοι των γειτονιών του Πειραιά να ασχοληθούν με την ιστορία της γειτονιάς τους. 
• Η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του τόπου και των ανθρώπων αποτελεί βασική επιδίωξη του προγράμματος καθώς αυτή αποτελεί συστατικό στοιχείο της συγκρότησης των τοπικών κοινωνιών, της ταυτότητας των κατοίκων, της σχέσης τους με τον τόπο που ζουν.

Στο Δήμο Πειραιά θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο προφορικής ιστορίας ανοιχτό σε κάθε δημότη που επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά στην ιστορία της γειτονιάς του.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια προφορικής ιστορίας θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κώστας Κωσταράκος» (Θήρας και Μαντινείας, Καμίνια) το διάστημα από 10 έως 24 Μαΐου.

Η ενεργοποίηση του δημιουργικού δυναμικού της πόλης μέσα από το πρόγραμμα προφορικής ιστορίας έχει σα στόχο να κινητοποιήσει τους πολίτες να ενδιαφερθούν για το χώρο που ζουν και το παρελθόν τους.

Στόχος είναι όλη η πόλη να γίνει ένα εργαστήριο τοπικής ιστορίας όπου οι συμμετέχοντες θα απευθύνονται στις οικογένειές τους, αναζητώντας τα νήματα με το παρελθόν με στόχο την ανασύσταση της ιστορίας των οικογενειών τους και των γειτονιών όπου ζουν.

Η ιστορία της κάθε γειτονιάς θα συναρμολογηθεί σαν ένα παζλ από εικόνες και ιστορίες που θα προσφέρει ο καθένας και η καθεμία σε αυτό.

Πρόγραμμα σεμιναρίων :

Τετάρτη 10 Μαϊου, 18.00
Δήμητρα Λαμπροπούλου (Λέκτορας ΕΚΠΑ): Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία
Τετάρτη 17 Μαϊου, 18.00
Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός ΙΙΕ/ΕΙΕ): Από θύματα πρωταγωνιστές: προσφυγική εγκατάσταση και εργασία στις γειτονιές του Πειραιά, 1922-1930
Τετάρτη 24 Μαϊου, 18.00
Νίκος Μπελαβίλας (Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ): Γεωγραφία της προσφυγικής εγκατάστασης
http://www.pireasnews.gr/
 
Top