Ο Δήμαρχος Πειραιά κ.  Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε στην εκδήλωση κοπής πίτας της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε χθες  στο 1ο Γυμνάσιο της Καλλίπολης. Την πίτα ευλόγησε ο π. Ιωάννης.

Ο κ. Μώραλης, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Α΄ Κοινότητα και σε όσα θα γίνουν στο άμεσο μέλλον, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι: «ο Πειραιάς κάθε χρόνο, θα είναι μια καλύτερη πόλη».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πειραιά είναι ο ακόλουθος:

«Ο Πρόεδρος Νικήτας Γκόλφης, έκανε απολογισμό για το έργο που έχει υλοποιηθεί στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα. Εγώ θα αναφερθώ σε όσα δεν έγιναν, γιατί δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ και να λέω:  τα κάναμε όλα σωστά και δεν έχουμε να κάνουμε δουλειά.
Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ την προσπάθεια των αιρετών και των Υπηρεσιών που προσπαθούν καθημερινά,  στην καθαριότητα, στο πράσινο, στην οδοποιία, κάποιες φορές με επιτυχία, κι άλλες χωρίς να  καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Έγιναν ασφαλτοστρώσεις, μένει να γίνουν περισσότερες. Η καθαριότητα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, μπορούμε καλύτερα. Φτιάχτηκαν λακκούβες και συνεχίζουμε. Κλαδεύτηκαν δέντρα πρέπει και σε αυτό να είμαστε πιο δυνατοί. Για τις παιδικές χαρές προσπαθούμε, στα πάρκα θέλουμε δουλειά.
Ξεκίνησαν καθυστερημένα τα έργα στην πλατεία Πηγάδας. Έχω αναλάβει κι εγώ μια ευθύνη για την καθυστέρηση, καθώς ήταν ένα σύνθετο πρόβλημα, έπρεπε να απεμπλακούμε από διάφορα διαδικαστικά και δεν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας. Ξέρετε ότι δεν θέλω να δίνω απλώς δεσμεύσεις οι οποίες δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Να είστε όμως βέβαιοι ότι θα το παλέψουμε.  Αυτό που γνωρίζω και μου λένε οι Υπηρεσίες είναι ότι στα τέλη Απριλίου, θα έχουμε μια πλατεία,  η οποία δεν θα είναι βιοκλιματική καθώς δεν ήταν εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά θα είναι όπως πρέπει, ενώ θα γίνει παρέμβαση στον πεζόδρομο της Ιάσωνος. Θέλω να σας πω, ότι δεν είχαμε καλή συνεργασία με τον εργολάβο. Για να καταλάβετε πιο είναι το πρόβλημα, μια καταγγελία, μια μήνυση, μια αγωγή του πρώην εργολάβου ή οποιουδήποτε, μπορεί να φέρει προβλήματα σε ένα έργο.  Νομίζω τα έχετε παρακολουθήσει λίγο –πολύ όλοι. Αν είχα διαπιστώσει από την αρχή ότι δεν θα έκανε το έργο, θα είχαμε κερδίσει έξι με επτά μήνες. Θεώρησα ότι οι προφορικές και γραπτές δεσμεύσεις του προς εμένα θα ισχύσουν και ίσως θα συνεχίσει.  Εκεί ίσως έχω την ευθύνη, για το εξάμηνο ενδεχομένως στην όλη καθυστέρηση, ένα εξάμηνο οφείλεται και στη δική μου εμπιστοσύνη που κακώς έδειξα στον συγκεκριμένο εργολάβο,  όπως απεδείχθη.
Στον τομέα των σχολικών κτηρίων, χρειάζεται να γίνει ακόμα περισσότερη δουλειά. Τα σχολικά κτήρια δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Οι Υπηρεσίες  προσπαθούν και ήδη εντάσσεται ένα έργο σε συνεργασία με την Περιφέρεια και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ.  Γαβρίλη για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια τόσο του ίδιου, όσο και της Περιφέρειας, γιατί τα χρήματα είναι της Περιφέρειας, όχι του Δήμου Πειραιά.
Θεωρώ ότι χωρίς να έχει ενταχθεί ο Δήμος ακόμα σε πρόγραμμα Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για τα σχολεία της πόλης μας. Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τα έκανες όλα σωστά. Θεωρώ όμως το 2017 και τα επόμενα δυόμιση χρόνια, η απόδοσή μας θα είναι ακόμα καλύτερη,  παραγωγικότερη, σε ακόμη πιο σημαντικά ζητήματα.
Υποβάλουμε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το οποίο θα αντλήσουμε χρήματα, για να προχωρήσουμε σε πιο σημαντικές παρεμβάσεις και στην Α΄ αλλά και στις άλλες Κοινότητες. Πιστεύω ακράδαντα και είμαι αισιόδοξος, ότι η πόλη θα γίνεται κάθε χρόνο καλύτερη.
Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του ΤΡΑΜ που αν και δεν υλοποιούνται στη συγκεκριμένη Κοινότητα,  επηρεάζουν την κυκλοφορία και την κίνηση των πολιτών, των δημοτών, των επισκεπτών. Θα τελειώσει αυτό το έργο, το οποίο καθυστέρησε χρονικά, χωρίς να είναι ευθύνη του Δήμου και μας ταλαιπώρησε όλους. 
Στην Ο.Χ.Ε. έχουμε εντάξει έργα που αφορούν και την Α΄ Κοινότητα.  Αναφέρομαι στην ανάπλαση της Πειραϊκής,  ένα ουσιαστικό, πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θέλουμε να καταφέρουμε να γίνει ή έστω να ξεκινήσει.
Η Χαριλάου Τρικούπη που θα ενώνει το κεντρικό λιμάνι με τη Ζέα,   περνώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο και φτάνοντας στο Ναυτικό Μουσείο με ήπιο πεζόδρομο, ώστε η πόλη να γίνει επισκέψιμη και μια σειρά από άλλες διαδρομές. Περαιτέρω παρεμβάσεις στην Ακτή Μιαούλη στην οποία έχουν ήδη γίνει πράγματα.
Ανοίγει το αρχαίο θεατράκι  στη Ζέα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, γεγονός πολύ σημαντικό. Φέτος θα γίνει μια εκδήλωση και από του χρόνου, που θα έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα από την Περιφέρεια για να είναι επισκέψιμο,  θα έχουμε άλλο ένα σημείο πολιτισμού. Θεωρώ ότι τις σημαντικότερες παρεμβάσεις θα τις δούμε από εδώ και στο εξής, καθώς μέχρι τώρα  λειτουργούσαμε με ίδιους πόρους,  με αυτεπιστασίες και με τη βοήθεια της Περιφέρειας. Τα καλύτερα έρχονται για τον Πειραιά, για τις πέντε Δημοτικές Κοινότητες, που έχουν σημαντικό ρόλο καθώς αποτελούν ένα παζλ της πόλης.
Παρόμοιες παρεμβάσεις ίδιας σημασίας γίνονται στη Δ΄ και στη Ε΄  και στη Γ΄  και στη Β΄ Κοινότητα. Επαναλαμβάνω ότι είμαι αισιόδοξος ότι και η πόλη θα είναι καλύτερη αλλά και εμείς στα περισσότερα από αυτά που σας
υποσχεθήκαμε και για τα οποία μας εμπιστευθήκατε, θα υλοποιηθούν ή εν πάση περιπτώσει εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί, αρκετά από αυτά θα έχουν ξεκινήσει. Πιστεύω ότι έχουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο και έχει σημασία, γιατί εδώ είναι και σύμβουλοι από άλλους συνδυασμούς, που σε ορισμένα θέματα έχουμε κοινούς στόχους και υπάρχει παραγωγική συνεργασία, παρά τις διαφωνίες ή τις διαφορετικές απόψεις.
Επίσης και με τους φορείς της πόλης έχουμε ενιαία στάση σε κεντρικά ζητήματα όπως είναι τα Δικαστήρια Πειραιά και γενικότερα διεκδικούμε ή εν πάση περιπτώσει  επιχειρούμε να αποκομίσουμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη. Βασική προϋπόθεση είναι να σταθεροποιηθεί η χώρα και να αναπτύξουμε εμπιστοσύνη,  ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον.  Δεν μπορεί ένας μεγάλος Δήμος σαν τον Πειραιά, να έχει  διαφορετική λειτουργία σε σχέση με το σύνολο της χώρας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και όλο το Κοινοτικό Συμβούλιο.  Πιστεύω ότι έχουμε καλά κοινοτικά συμβούλια. Δυόμιση χρόνια ασχολούνται με  την περιοχή τους, πιέζουν τους αντιδημάρχους, πιέζουν εμένα και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ανταποκρινόμαστε.  Η συνεργασία μας είναι καλή και του χρόνου τέτοια ημέρα θα έχουμε κι άλλα πράγματα να πούμε.   Εύχομαι το 2017 να είναι ένα δημιουργικό έτος για όλους μας. Σας ευχαριστώ».  

Ο Πρόεδρος της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικήτας Γκόλφης, στην ομιλία του, τόνισε:

«Χρόνια πολλά σε όλους ευτυχισμένο το νέο έτος. Εύχομαι υγεία ευημερία και καλή τύχη σε όλους μας για την νέα χρονιά.
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι να σας καλωσορίσω και εγώ με την σειρά μου για την τιμή που μας κάνετε και είστε σήμερα εδώ στην καθιερωμένη κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Α Δημοτικής Κοινότητας και όπως συνηθίζουμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια, που έχουμε αναλάβει την διοίκηση του Δήμου.
Έτσι και φέτος θα κάνω έναν μικρό απολογισμό με το τι έχει πραγματοποιηθεί ή τι πρόκειται να γίνει στην κοινότητά μας την επόμενη χρονιά.
Θα ξεκινήσω με τον πιο νευραλγικό τομέα που μπορεί να έχει μια Δημοτική Αρχή, με την καθαριότητα. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν παντού οδοκαθαριστές που φροντίζουν να είναι οι κεντρικοί δρόμοι αλλά και τα στενά καθαρά.
Τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων είναι πυκνά, έτσι ώστε όλοι οι κάδοι να είναι σχεδόν πάντοτε άδειοι, τα ανοικτά φορτηγά περισυλλέγουν πολύ γρήγορα τα αντικείμενα που αφήνουν οι πολίτες.
Τα πεζοδρόμια πλένονται από τα ειδικά οχήματα του Δήμου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Επίσης δεν είναι τυχαίο να σας πω ότι σε θέματα καθαριότητας ο κ. Καλογερόγιαννης πήρε συγχαρητήρια από όλη την αντιπολίτευση για το έργο που έχει κάνει.  Οπότε να του δώσουμε συγχαρητήρια.
Σε θέματα οδοποιίας τον χρόνο που μας πέρασε έγιναν ασφαλτοστρώσεις σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής μας όπως η Αφεντούλη, η Ζαννή, η Κανθάρου, και πολλά κάθετα στενά. Η Αντωνίου Θεοχάρη, η Κλεισόβης, η Καρπάθου και η Ακτή Μιαούλη. Επίσης, υπήρξε κατασκευή οδοκλιμάκων στην Παράλου και στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Σκάλες που είχαν να φτιαχτούν πάνω από 30 χρόνια. Είχαμε ανακατασκευή παιδικών χαρών όπως η Καρπάθου και η Μητρώου. Υπήρξε καθαρισμός και ανάπλαση της παραλίας Φρεαττύδος κάτι που θα γίνει και εφέτος. Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί την κοινότητά μας και έχει ταλαιπωρήσει και τους κατοίκους της, είναι η πλατεία Πηγάδας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες και με τη δική μας προτροπή και με την αυτεπιστασία της Διεύθυνσης Οδοποιίας Δήμου θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2017. Θα κατασκευαστεί μια απλή πλατεία και θα επέμβουμε και στον πεζόδρομο της Ιάσωνος και στα γύρω πεζοδρόμια.
 Επίσης, για  το τρέχον έτος στο σχολικό συγκρότημα του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος και στο 20ο της Καρπάθου, θα πραγματοποιηθούν μεγάλες παρεμβάσεις για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών περιμετρικά των πεζοδρομίων και δρόμων του σχολείου.
Ακόμη, θα υπάρξει τοποθέτηση μετεωρολογικού σταθμού στο σχολείο του Χατζηκυριακείου και τέλος υπάρχει προγραμματισμός για την ανακατασκευή των σκαλών της Πειραϊκής για να διευκολύνουμε τους κολυμβητές που κάνουν παράπονα.
Ευχαριστώ τον κ. Αργουδέλη  για την άριστη συνεργασία. Γιατί εμείς εισηγούμαστε και προτείνουμε αλλά αν δεν υπάρχει βοήθεια από την κεντρική διοίκηση, δεν γίνονται και πολλά πράγματα. Στο πράσινο, έχουμε κλαδέψει σχεδόν όλα τα επικίνδυνα υψηλόκορμα δέντρα, τα οποία ήταν πάρα πολλά και συνεχίσουμε είτε με ιδιωτικό καλαθοφόρο είτε με καλαθοφόρο του Δήμου. Σε καθημερινή βάση εξυπηρετούμε πολλά αιτήματα δημοτών για κλαδεύσεις νεραντζιών, οι οποίες είναι πάρα πολλές. Κρατάμε όλα τα πάρκα σε πολύ καλά επίπεδα από θέμα κλάδευσης και ποτίσματος, αν και το προσωπικό είναι ελάχιστο. Ευχαριστώ το κ. Σταύρο Βοϊδονικόλα, όπως και τους Προϊσταμένους της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας  κ.κ. Μ. Κοντομούς και  Χρ. Λεπεσιώτη.
Σε θέματα αθλητισμού έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις. Στο γήπεδο του Σαλπέα, φτιάχτηκε η κεντρική σάλα του μπάσκετ και η αίθουσα του γυμναστηρίου.  Επίσης, το πιο σημαντικό για το γήπεδο του Σαλπέα είναι ότι συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία με την Περιφέρεια για την ολοκληρωτική ανακατασκευή του γηπέδου μέσα στο 2017 . Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο για την περιοχή.
Στην Φραγκιαδών στο γυμναστήριο επισκευάσαμε τα  όργανα γυμναστικής και ανοίξαμε επιπλέον παιδικά προγράμματα με τεράστια συμμετοχή.
Επίσης, ένα σημαντικό θέμα, είναι ότι εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ένσταση που είχε καταθέσει ο Δήμος και η Περιφέρεια στο ΚΑΣ για την ανακαίνιση των γηπέδων του Δήμου, που φιλοξενούν τα αθλητικά σωματεία της περιοχής μας εδώ και δεκαετίες, τον Φοίνικα και τον Πορφύρα. Οπότε θα γίνουν δυο στολίδια στην παραλία  και θα τα καμαρώνουμε.
Η Α΄ Δημοτική Κοινότητα έχει καταφέρει να εξυπηρετεί κάθε ημέρα περίπου 40 με 50 πολίτες της περιοχής μας, κάνοντας χρήση Κ.Ε.Π.
Ακόμη, στο κοινωνικό έργο μας υπάρχει και η συμφωνία που έχει συνάψει ο Δήμος με την Pepsico,  για το πρόγραμμα "Σιτίζουμε και μοιράζουμε χαμόγελα".
Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ακόμη περισσότερα, άλλα θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να γίνουν και άλλα έργα στην Κοινότητά μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία μας, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα γίνονταν πολλά πράγματα,  τον Δήμαρχο μας κ. Ιωάννη Μώραλη γιατί πάντα είναι δίπλα μας, σε όλα τα προβλήματα στην περιοχή μας.  Πάντα προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή λύση. Δήμαρχε σε ευχαριστούμε πολύ που είσαι δίπλα μας.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Ζηλάκου, η οποία έχει κάνει ένα τεράστιο έργο στους παιδικούς σταθμούς και τους κρατάει σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο και την ευχαριστούμε  γιατί πάνε τα παιδιά μας εκεί.  
Επίσης, τον κ. Σιγαλάκο, ο οποίος ειδικεύεται στα σχολικά κτίρια και στους ανοιχτούς χώρους  κι έχει καταφέρει κι αυτός πολλά πράγματα και μας βοηθάει πάρα πολύ.
Για τον κ. Γαϊτανάρο, ο οποίος σε καθημερινή βάση μας λύνει προβλήματα ηλεκτροφωτισμού, τα οποία είναι πάρα πολλά και κάθε ημέρα έχουμε και κάθε ημέρα μας λύνει.
Τον κ. Καλαμακιώτη, ο οποίος στην Παιδεία τα πάει περίφημα και μας βοηθάει και εμάς πάρα πολύ.
Τον κ. Μελά, στη Δημοτική Αστυνομία που έχει βάλει μια τάξη στην πόλη μας και την κα Αθηνά Χαρβαλάκου, Αντιδήμαρχο Οικονομικών, η οποία προσπαθεί για το καλύτερο στον Δήμο μας.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Κοινοτικούς Συμβούλους για την άριστη συνεργασία και τα θετικά αποτελέσματα που έχουμε, με σκοπό τη βελτίωση της περιοχής μας καθώς και τις άξιες συνεργάτιδές μου υπαλλήλους του Δήμου, που προσφέρουν τα πάντα για την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία της Κοινότητάς μας.
Σας ευχαριστώ θερμά».    

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

Οι Βουλευτές : κ. Θ. Δρίτσας, και κ. Κ. Κατσαφάδος. Ο πρώην Βουλευτής κ. Δ. Καρύδης.
 Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.  Γ. Δαβάκης,   οι Αντιδήμαρχοι :  κα Α. Χαρβαλάκου – Γλύκα και κύριοι Γ. Μελάς, Π. Καλογερόγιαννης, Αλ. Αργουδέλης, Κ. Σιγαλάκος, Στ. Γαϊτανάρος.
Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα  Χ. Ζηλάκου και κ. Ν. Καλαμακιώτης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι   κυρίες  Ευαγ. Σαρρή,  Μ. Φύκια, Μ. Σταθάκη, και οι κ.κ.  Δ. Γκερλές, Η. Κατσαφάδος.  Οι Πρόεδροι της Ε΄ Κοινότητας κ.  Γ. Βοϊδονικόλας, και της Δ΄ Κοινότητας κ. Α. Πούλος.
Ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικου Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος.
Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι κ.κ Γ. Αλιφραγκής, Δ. Πεφάνης, Ε. Αλεξανδρής, Ν. Παπαδόπουλος,   κα Ειρ. Δαριώτη, κ. Γ. Μοσχοβάκος , Φ. Φουστέρης, κα Μ. Γκίτσια και  κα Σ. Σιμεωνίδου. Ο σύμβουλος Δημάρχου κ. Βασίλης Καραγιάννης, η  Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Δ. Αρβανίτη.
 
Top