Τι είναι αυτό που βρίσκεται στους δρόμους μας νύχτα μέρα να φωτίζει τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, τα βράδια μας, τις μνήμες μας;

Να έχει λύσεις για τις βασικές ανάγκες μας, όπως τη δίψα μας, ή μια ξαφνική όρεξη να αλλάξει η γεύση μας πριν από ένα ραντεβού; Τι μας δίνει ελπίδα αλλά και λύση για τις πιο ξαφνικές και περίεργες επιθυμίες μας όσο περπατάμε στο δρόμο για το σπίτι, τη δουλειά, τη συνάντηση ή όσο οδηγούμε στην πόλη και ψάχνουμε να σταματήσουμε κάπου δεξιά με αλάρμ; Πού θα ρωτήσουμε για τον δρόμο που ψάχνουμε; Τι κάνουμε αν δεν έχουμε gps κι αν ακόμη αυτό το gps που έχουμε δεν …ξέρει το όνομα του ανθρώπου που ψάχνουμε; 

Μα πού θα βρούμε ένα περίπτερο; 

‘Με κοίταξες και σ έπιασα απ’ το χέρι που βρήκαμε περίπτερο ανοιχτό’, γράφει η Λίνα Νικολακοπούλου για την Χαρούλα Αλεξίου στο υπέροχο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου «Μη σε νοιάζει». 
Αυτή την ευχή, να βρίσκουν πάντα οι περαστικοί περίπτερο ανοιχτό, γιορτάζει φέτος το περίπτερο, 120 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου περιπτέρου. 

Μαζί με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων της Ένωσης Περιπτερούχων Πειραιά ‘Η Αγία Τριάς’, η στιγμή είναι ιδανική για να γίνει η γιορτή επετειακή, νοσταλγική, μουσική αλλά και κινηματογραφική. Η Ένωση δημιούργησε και προβάλλει ένα τριπλό αφιέρωμα στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη μουσική σκηνή ΚΡΕΜΛΙΝΟ στον Πειραιά, την Κυριακή 19/02 στις 19.30. 

Πρώτο αφιέρωμα «το περίπτερο στην ελληνική κοινωνία».
Θα αναδειχθεί η ιστορία της πιο όμορφης ανορθογραφίας στην Αθήνα όπως χαρακτηριστικά λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς εξηγώντας το κίνητρο να γράψει το τραγούδι, Το Περίπτερο, με το στόμα του περιπτερά, «είχα ένα περιπτεράκι Ανδρομάχης και Δαβάκη με δυο γύψινα αλογάκια για να παίζουν τα παιδάκια»…

Στο δεύτερο αφιέρωμα «Το περίπτερο στον ελληνικό κινηματογράφο» δίνονται κινηματογραφικά οι πληροφορίες για το πώς το περίπτερο ήταν πάντα εκεί για επικοινωνία, ενημέρωση, τσιγάρα, ραντεβού, τηλέφωνα!  Το «live» στην ενημέρωση άλλων εποχών. Που αντί για το internet και το facebook τα νέα των φίλων μαθαίνονταν από τον περιπτερά, τα δε πολιτικά, από τα φύλλα των εφημερίδων. Στο περίπτερο!

Τέλος, το βασικό προϊόν που στήριξε και στηρίζει το επάγγελμα, το τσιγάρο, θα κλείσει το αφιέρωμα μέσα από την παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο, αφού σε αντίθεση με την ενοχικότητά του σήμερα, αποτελούσε στις παλιές κυρίως ελληνικές ταινίες, αξεσουάρ απελευθέρωσης, άνεσης, γοητείας. Ήταν μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. 

Το τρίτο αφιέρωμα είναι το «Κάπνισμα στον ελληνικό κινηματογράφο», που μαζί με την καλλιτεχνική οπτική αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο έρευνας. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Πειραιά για το κάπνισμα στον ελληνικό κινηματογράφο, δίνουν  πληροφορίες για την πιθανή επίδραση αυτής της εικόνας μέσα από το επικρατέστερο μέσο ψυχαγωγίας του πληθυσμού για πολλές δεκαετίες. 
Το περίπτερο γιορτάζει την Κυριακή 19/02/2017 στην εκδήλωση που απευθύνεται σε συνεργάτες και επαγγελματίες του κλάδου. 
Παρουσιαστής της εκδήλωσης είναι ο Ρένος Χαραλαμπίδης.
Μουσικό αφιέρωμα για το περίπτερο και το τσιγάρο από την Πόπη Αστεριάδη. 
Την εκδήλωση συμπληρώνει μουσικό πρόγραμμα με τον Δημήτρη Μπάση.



Πηγή: .iefimerida.gr
 
Top