Την επόμενη εβομάδα ή το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθεί για διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 άρθρα.


Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, θα κατατεθεί σε σύντομο χρόνο, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου του υπουργείου του ΥΠΕΣ που αφορά μεταξύ άλλων και το άρθρο για την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων. Μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και η ψηφοφορία, η ηγεσία του ΥΠΕΣ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα φέρει σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ.
Το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται να προωθήσει επείγουσες και αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους, ενώ φιλοδοξεί να δώσει και οριστικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους.
Ανάμεσα στα άλλα, το πολυνομοσχεδίο, θα περιλαμβάνει το θέμα της επαναφοράς της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
Θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.
Επίσης θα υπάρχει άρθρο που θα αφορά το θέμα των «ποινικών ευθυνών» των δημάρχων. Πρόβλεψη θα υπάρχει και για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους, σε επενδυτικά έργα.
Επίσης θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Με άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν και εργασιακά ζητήματα χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων, όπως των εργαζόμενων στην καθαριότητα που, όπως προβλεπόταν στο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που τους οφείλεται από προηγούμενα έτη θα τους καταβληθουν σε χρήμα.
Παράλληλα θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
 
Top