Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ανακοίνωσε τις αλλαγέςστις διοργανώσεις του Champions Legue και του Europa League.

Συγκεκριμένα η UEFA ανακοίνωσε επίσημα τις αλλαγές στις νέες διοργανώσεις από το 2018 μέχρι το 2021. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στον τρόπο συμμετοχής των ομάδων στους ομίλους του Champions League, αφού αυξάνεται ο αριθμός των ομάδων που εξασφαλίζουν απευθείας την πρόκριση τους, χωρίς τη διαδικασία των προκριματικών.

Να σημειωθεί πως τόσο στο Champions League όσο και στο Europa League οι προκριματικοί γύροι (συμπεριλαμβανομένων και των play-off) θα αυξηθούν από τέσσερις σε πέντε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA, θα ισχύσουν τα εξής, πρώτα για το Champions League.

Οι 26 ομάδες θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους ως ακολούθως:

-Οι δύο ομάδες που θα έχουν κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά το Champions και το Europa League
-Τέσσερις ομάδες από τις πρώτες τέσσερις χώρες στην κατάταξη της UEFA (σύνολο 16 ομάδες).
-Δύο ομάδες από τις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 5 και 6 της κατάταξης της UEFA (σύνολο 4 ομάδες).
-Μια ομάδα από τις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 7 ως 10 της κατάταξης της UEFA (σύνολο 4 ομάδες).

Έξι ομάδες θα συμπληρώνουν τις 32 των ομίλων του Champions League μέσω των προκριματικών. Οι τέσσερις ομάδες θα προκρίνονται από τις πρωταθλήτριες ομάδες των χωρών από τη θέση 11 μέχρι τη θέση 55 της κατάταξης της UEFA και οι υπόλοιπες δύο από τα παιχνίδια των μη πρωταθλητών.

Τις θέσεις αυτές θα τις διεκδικούν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην τρίτη θέση στις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 5 και 6 της κατάταξης της UEFA και οι δευτεραθλήτριες των χωρών που θα βρίσκονται στις θέσεις 7 ως 15 της κατάταξης.

Να σημειωθεί πως οι πρωταθλήτριες ομάδες, που θα αποκλείονται από τα προκριματικά του Champions League μέχρι και τον τρίτο προκριματικό γύρο, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν θέση στους ομίλους του Europa League μέσω ενός νέου γύρου προκριματικών του Europa League που θα δημιουργηθεί από το 2018.

Έως τώρα, την ευκαιρία αυτή την είχαν οι ομάδες που αποκλείονταν στον 3ο προκριματικό γύρο. Οι ομάδες που θα αποκλείονται από τα play-off του Champions League, θα συνεχίζουν στους ομίλους του Europa League.

Τέλος, στους ομίλους του Champions League αλλάζει η ώρα έναρξης. Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε από τους οκτώ αγώνες της ημέρας, οι έξι να αρχίζουν στις 22:00 και οι δύο στις 20:00 (πάντα σε ώρα Ελλάδας).

Για τη διοργάνωση του Europa League:

Συγκεκριμένα, 17 ομάδες θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους χωρίς προκριματικά.

Οι ομάδες αυτές θα είναι οι κυπελλούχοι των χωρών από τη θέση 1 ως 4 στην κατάταξη καθώς και οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η θέση των πρωταθλημάτων των χωρών αυτών (σύνολο 8 ομάδες), οι κυπελλούχοι των χωρών από τις θέσεις 5 ως 12 στην κατάταξη (σύνολο 8 ομάδες) και η ομάδα που θα τερματίσει στην 4η θέση της χώρας που θα βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης της UEFA.

Οι υπόλοιπες 31 ομάδες θα προκρίνονται μέσω προκριματικών αγώνων. Οι έξι θα προέρχονται από τις ομάδες που θα αποκλείονται από τον τρίτο προκριματικό γύρο και τα play-off του Champions League από το «μονοπάτι» των μη Πρωταθλητών. Άλλες τέσσερις ομάδες θα είναι αυτές που θα αποκλείονται από τα play-off του Champions League από το παιχνίδια των πρωταθλητών.

Οκτώ ομάδες θα προκύπτουν από το νέο προκριματικό γύρο που θα δημιουργηθεί και στον οποίο θα συμμετάσχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες που θα αποκλείονται από τα προκριματικά του Champions League (η UEFA τον έχει ονομάσει Europa League Champions Path).

Οι υπόλοιπες 13 ομάδες θα προκύπτουν από τα προκριματικά του Europa League με τη διαδικασία που ισχύει και τώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
http://www.pireasnews.gr/2017/02/2018.html
 
Top